Wsc - Langdorp vzw

4006

Volgende Wandelingen

zondag, 21 juli 2019
Busuitstap
Busreis Bassevelde 
zaterdag, 27 juli 2019
Trofee Harten Vijf
Wandelend Paal - H5
zondag, 18 augustus 2019
Stertocht
Stertocht Wechelderzande

2 tot 6 september 2018

Meerdaagse wandelreis WinterbergWinterberg ski

Ook in het najaar van 2018 organiseren wij een kort wandelreisje. Deze maal kozen we voor het Toeristisch Stadje Winterberg in het Duitse Sauerland. Er was enkel de optie begin of eind september. Winterberg is wat hoger gelegen. Daarom kozen we voor begin september zodat we hopelijk nog iets kunnen meepikken van de zomerse temperaturen.
We verblijven in hotel Hessenhof Am Waltenberg1. www.hotel-hessenhof.de

Winterberg

Winterberg is een kleine stad in het hoge Sauerland in het Rothaargebergte. De gemeente Winterberg bestaat sinds een gemeentelijke herindeling in 1975 naast de stad zelf uit twaalf dorpen en gehuchten. Winterberg is het dichtst bij gelegen wintersportgebied en ook het bekendste. De stad Winterberg ligt op 670 meter hoogte op een hoogvlakte. Winterberg wordt omgeven door bergen met een hoogte tot 842 meter (de Kahle Asten). Op deze bergen is het skigebied Winterberg gevestigd. Het laagste punt van Winterberg ligt op 414 meter in het Negerdal.

Winterberg is in het jaar 1240 ontstaan met de verlening van stadsrechten. De stad is volgens een omlijnd plan gebouwd, evenals de buursteden Hallenberg en Schmallenberg. Aan het eind van de middeleeuwen sloot Winterberg regelmatig met omliggende steden een verbond ter bescherming. In 1357 werd Winterberg door oorlogshandelingen verwoest. Winterberg was ook lid van de Hanze.

Eveneens aan het eind van de middeleeuwen verwilderde de regio Winterberg doordat veel nederzettingen verlaten werden, pas rond 1600 herstelde zich dat. Anders dan zijn buursteden had Winterberg vreemd genoeg niet veel te lijden van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), maar ook de heksenvervolgingen gingen aan Winterberg niet voorbij. In 1993 is in Winterberg een officiële gedenkplaat aangebracht voor de slachtoffers van deze zinloze vervolgingen. Een voorbeeld dat veelvuldig door andere Duitse steden is nagevolgd.

Winterberg ontwikkelde zich vanaf de zeventiende eeuw tot een welvarende stad, omdat de vele oorlogsperikelen aan de stad voorbijgingen. Toch bleven catastrofes als grote stadsbranden Winterberg in 1759 en 1791 niet bespaard. Voor de herbouw na de laatste brand werden de stadsmuren afgebroken en bredere straten aangelegd. In het begin van de twintigste eeuw werd het skiën geïntroduceerd en dat was het begin van het toeristische succes van Winterberg.
Tot de bezienswaardigheden van Winterberg behoren de Sint Jacobuskerk en de vele vakwerkhuizen in de oude stad. Verder trekken de Sint Georgeschans en de evangelische kerk bekijks. In 2009 werd het historische Bobhuis op de Winterberger Kappe door brand verwoest, maar weer opgebouwd.

In het noordelijke deel van Winterberg bevindt zich het kuurpark dat in de winter een ideaal rodelgebied is. Een van de hoogste en zeker bekendste bergen van het Sauerland, de Kahle Asten, ligt in Winterberg. Hierop ontspringt de grootste rivier van het gebied, de Ruhr. Rond het bronnengebied van deze rivier bevindt zich een uitgebreid wandelgebied. Door de gemeente Winterberg loopt het Europese langeafstandswandelpad de E1. In Winterberg is ook het West-Duitse wintersportmuseum te bezoeken.

Bovenstaande info vonden we op een Nederlandse site. Het is de bedoeling dat we vele, zo niet alle, bezienswaardigheden aandoen tijdens ons verblijf.

De rode draad van deze wandelweek is de Rothaarsteig een 115 km lange wandelweg door het Sauerland.

We namen een optie voor een 40 tal bedden. De kostprijs voor deze uitstap bedraagt 315 Euro per persoon. Verblijf in een éénpersoonskamer kost 345 Euro. Hierin is begrepen verblijf in half pension, laat ontbijt bij aankomst en middagmaal bij vertrek. Vervoer met de bus naar Winterberg en uitstappen ter plaatse.

 

Inschrijven kan reeds door 115 Euro per persoon te storten voor 31 mei met mededeling Winterberg. Graag storten op de nieuwe reisrekening BE 38 9731 8049 1772

 


. Er hebben zich ondertussen 24 leden ingeschreven. We hebben dus nog wat plaatsen vrij.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn