Wsc - Langdorp vzw

4006

Volgende Wandelingen

zondag, 31 maart 2019
Stertocht
Stertocht Koersel
vrijdag, 05 april 2019
Vrijdagwandelingen
Gelrode – Nieuwrode - Gelrode
zondag, 07 april 2019
Busuitstap
Busreis Monschau
zaterdag, 13 april 2019
Clubwandeling
Panoramatocht te Gelrode

Zondag 29 april 2018

Vlaanderen Wandelt te BrasschaatBrasschaat wandeldag

Dit jaar wordt er op 2 plaatsen de Vlaamse Wandeldag “Vlaanderen Wandelt” georganiseerd. Toeval of niet vorig jaar was de eerste letter van de organisatiesteden een A. Aarschot en Aalst.
Dit jaar is het een B. Brakel en Brasschaat.
Wij kozen voor Brasschaat in het noorden van Antwerpen. WK Noordergouw organiseert in samenwerking met de gemeente Brasschaat deze wandeldag. Vertrekken doen we vanuit een ruime tent met 1200 zitplaatsen in het Peerdsbos en we kunnen kiezen tussen 4 -7-10-14-18-21-25 en 30 km

Een korte samenvatting uit de brochure. Meer info vind je op www.vlaanderenwandelt.be

 

Kom op zondag 29 april wandelen in een park vol leven met speelse fonteinen, unieke bomen, lieflijke dieren en prachtige lanen. Of wat denk je van een rustige wandeling in een van de oudste bossen van Antwerpen? Het Peerdsbos is ook toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. In domein De Mick breng je een bezoek aan de kinderboerderij en ontdek je het Sprookjespad.

Op zoek naar een stoer parcours? In een noordelijke uithoek van Brasschaat vind je de verborgen parel! Hier treed je in de voetsporen van militairen en het vliegwezen en wandel je in een uniek heidelandschap met heel wat militair erfgoed. Breng een bezoek aan het Gunfire Museum of geniet van een panoramisch uitzicht over het vliegveld. Park van Brasschaat, erfgoedlandschap. Samen met het Peerdsbos vind je hier 30 km aan dreven en wandelpaden. Ze nemen je mee naar verhalen die teruggaan uit de 15de eeuw.

Waar het ooit begon met een hel- en hemelhoeve omringd door velden en akkers vind je nu prachtige gebouwen, monumenten, vijvers, fonteinen en vooral veel groen. Je kan hier heerlijk nagenieten van een wandeling in één van de vele horeca zaken aan de rand van het park. Aan het badhuisje kan je nog steeds met een bootje varen zoals ze dat al deden kort vóór WOI. Tijdens de lente staat de rozentuin in bloei. Aan de hertenweide kan je lieve dieren bewonderen. Bij de fonteinen voor het kasteel kan je heerlijk picknicken en voor kinderen is er een zee van plaats om te spelen in één van de speeltuinen of op de grasvelden aan de Hemelhoeve en het Kasteel van Brasschaat.

Gunfire Museum Van de voorlader van Napoleon tot de helikopter en drone. Gunfire: is een militair museum gebouwd rond de artillerie en pantservoertuigen. De artillerie is vanaf het ontstaan van het kamp van Brasschaat het legeronderdeel dat bepalend is voor wat er in het kamp gebeurde. We kunnen dan ook beroep doen op heel wat plaatselijk aanwezige kennis en vrijwilligers. Deze lokale voedingsbodem is ook de reden van het ontstaan van een museum. belevenis tijdens Vlaanderen wandelt: gratis bezoek aan het museum tussen 11 en 16 uur.
Historisch vliegveld: Van schietveld tot vliegveld. Dit verhaal kan je ontdekken in ‘Den Toren’. Deze oude controletoren wordt momenteel ingericht met een tentoonstelling en opent in april 2018 voor het grote publiek. Het begint allemaal in 1820 met de komst van de eerste militairen met schietoefeningen op de Brasschaatse Heide en de ontwikkelingen in de artillerie. Je ontdekt er hoe de natuur, de militaire aanwezigheid en de luchtvaartactiviteit dit gebied gevormd hebben. Sinds 2000 is de ecologische waarde van het vliegveld en haar omgeving erkend. Belevenis tijdens Vlaanderen wandelt: gratis bezoek aan ‘den Toren’ tussen 11 en 16 uur.
Militair Erfgoed:Naast een bezoek aan natuurdomein het Klein Schietveld, het Gunfire Museum of ‘Den Toren’ is er nog heel wat meer militair erfgoed te bewonderen in Brasschaat. Het fort uit 1911 behoorde tot de buitenste fortengordel rond Antwerpen. De ruwbouw was af in 1911. Momenteel overwinteren er een 700- tal vleermuizen, vooral watervleermuizen en franjestaarten. Dit fort behoort tot de top 3 van de vleermuizenforten in Vlaanderen.

Tussen het fort van Brasschaat en Schoten kan je een schans vinden uit de periode 1910- 1912. Ze maakte net als het fort deel uit van de buitenlinie rond Antwerpen. De forten lagen 10 km uit elkaar met daartussen telkens om de 5 km een schans. De schans werd in WO II ingenomen door de bezetter. Nadien kwam het gebouw in privéhanden en werd dit een dancing. De schans vind je aan de Pauwelslei 18.

De Antitankgracht werd gegraven in de periode 1937-1939. Het is een kunstmatige waterloop die een grote kwartcirkel rond Antwerpen maakt van noord tot oost. De breedte varieert van 6 tot 18 meter. De diepte bedraagt 2 meter en de lengte is 33 km van Zandvliet tot Oelegem. Zij werd deels gegraven in de buurt van een uitgebreid loopgravennetwerk uit WO I. Langs de oevers kom je regelmatig restanten van militaire bouwwerken tegen. Het doel van de gracht was de opmars van Duitse tanks en rollend materiaal naar Antwerpen te stoppen. Nu de dreiging van het duwvaartkanaal weg is, kan de gracht verder evolueren naar een groene straat die verschillende natuurgebieden en bossen met elkaar verbindt en de migratie van dieren en planten mogelijk maakt.

50 tinten groen: Naast het Klein Schietveld en het Park van Brasschaat zijn er heel wat meer parken en bossen te ontdekken. Domein De Mick grenst aan de kinderboerderij Mikerf en aan het bos De Inslag. Je vindt er zonneweiden, een grote vijver, zeldzame bomen en een geklasseerde torenpoort.
Nog eens massaal inschrijven? Een ideale gelegenheid om te laten zien dat we bij de grootste wandelclubs van België behoren.

 

Vertrek parking Demervallei 08.00 uur. Terug omstreeks 17.30 uur. Inschrijven doe je door 7 Euro te storten op rekening BE10 1460 5347 2704 met vermelding Brasschaat en de naam van de deelnemers. Het bedrag moet voor 20 april op onze rekening staan.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn