Wsc - Langdorp vzw

4006

Volgende Wandelingen

zondag, 31 maart 2019
Stertocht
Stertocht Koersel
vrijdag, 05 april 2019
Vrijdagwandelingen
Gelrode – Nieuwrode - Gelrode
zondag, 07 april 2019
Busuitstap
Busreis Monschau
zaterdag, 13 april 2019
Clubwandeling
Panoramatocht te Gelrode

Zondag 17 juni 2018

vlaamse ardennen

Busreis naar de Chatons Ronse. 

Tegenbezoek naar de Chatons Ronse. We nemen er deel aan hun Mega Sterren Heuveltocht.

We laten de organisatoren aan het woord:

Ronse is gelegen in het Zuid-Vlaamse Heuvelland of de zogenaamde Vlaamse Ardennen.Ronse, ook wel eens de ‘koningin der Vlaamse Ardennen’ genoemd omwille van haar unieke ligging in Vlaanderen. Je kan er ten volle genieten van de groene heuvels.

Wij verwelkomen jullie in een kindvriendelijke startplaats “De Spil” U kunt lekker buiten of binnen genieten van een warme drank, frisdrank, Barbeceu of voor de liefhebbers een “Ronsischen Tripel”De startplaats bevindt zich aan de rand van het “Muziekbos”. Het Muziekbos is dan ook centraal gelegen in deze natuurwandeltocht. In het Muziekbos in Ronse hoor je de ruisende melodie van de bladeren die ritselen in de wind. Laat je meeslepen door dit zachte muziekspel in de bomen en geniet met volle teugen van de natuurpracht van deze groene oase. 

GeuzentorenAlle afstanden, behalve de 6km trekken over deze heuvelrug naar de rustpost gelegen in het gehucht Louise-Marie. De naam van dit gehucht op de grens van Ronse en Maarkedal is een eerbetoon aan de eerste Belgische koningin. Zij overleed op de dag dat de nieuwe kerk van dit dorpje werd ingehuldigd. Bovenop de Muziekberg, staat midden in het bos, en dat is geen legende, een prachtige toren die helemaal bij de wereld van ridders en prinsessen past. Het in 1864 uit ertssteen gebouwde torentje werd door de romantische zielen "de Geuzentoren" gedoopt. In lente van 1888 keek dichter Pol de Mont van op de toren uit over de omgeving en riep tot zijn vriend, Omer Wattez: "Maar dit zijn hier de Vlaamse Ardennen!" En zo kreeg deze streek zijn naam.

De terugtocht van alle afstanden verloopt via het Sint-Pietersbos en het Mijnwerkerspad. Er staat in het Sint-Pietersbos een unieke collectie oude zomereiken en Amerikaanse eiken, beuken en essen van 150 jaar oud. Dit oude bos is een geknipt biotoop voor onder meer de boomklever, de zwarte specht en de buizerd. Het mijnwerkerspad betreft een bijzonder spoor door de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines. Een vroegere spoorweg die verder leeft als fiets- en wandelpad. Het landschap trekt zich niets aan van de taalgrens met Wallonië die hier in 1963 werd getrokken.

Aan de zuidgrens van Ronse gaat de Vlaamse Ardennen over in het al even schitterende wandel- en fietslandschap van Le Pays des Collines. Het verharde wandelpad op de oude spoorwegberm Ronse-Edingen loopt door de natuurgebieden Tombele en Pyreneeën. Het wandelpad is verhard en 2 meter breed, dus geschikt voor rolstoel gebruikers en kinderwagens. In de loop van de jaren heeft zich rond de oude spoorwegbedding een zeer gevarieerde fauna en flora ontwikkeld. Hier vinden egels, vossen en wezels maar ook de vuursalamander, de bruine kikker en de gewone pad een ideaal biotoop.

De langere afstanden 21, 28 en 35km trekken na de rustpost in Louise-Marie naar Schorisse, “Schuuse” in de volksmond, is het geboortedorp van Omer Wattez, een Vlaams heimatschrijver en bedenker van de naam Vlaamse Ardennen. Schorisse maakt deel uit van de gemeente  Maarkedal. Dat zijn hellingen en kasseistroken, glooiende heuvels, holle wegen, rijen knot¬wilgen, bosjes, beekjes en beken en zalige vergezichten. Mooie plekjes verscholen achter een zoveelste bocht van alweer een kronkelende weg.

De 35km maakt een lus door het natuurgebied "het Burreken" gelegen op de grens van Brakel, Maarkedal en Horebeke. Het is een unieke combinatie van bossen, valleien, heuvels, fauna en flora. Bovendien heerst er een opmerkelijke stilte. De terugkeer naar Louise-Marie loopt door het schitterende “Bos ter Rijst”, een uitgestrekt domeinbos van 26 ha, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het bos heeft een centraal wandelpad van 2 km, er zijn rustbanken en picknickplekjes voorzien.

Eenmaal terug in Louise-Marie gaan we samen met de kortere afstanden terug naar de “De Spil” voor een welverdiende rustpauze. We zullen er alles aan doen opdat jullie clubleden met grote voldoening terug naar Langdorp kunnen reizen.

 

Vertrek parking Demervallei 07.30 uur. Terug omstreeks 17.30 uur. Inschrijven doe je door 7 Euro te storten op rekening BE10 1460 5347 2704 met vermelding Ronse en de naam van de deelnemers. Het bedrag moet voor 7 juni op onze rekening staan.

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn