Wsc - Langdorp vzw

4006

Volgende Wandelingen

zondag, 31 maart 2019
Stertocht
Stertocht Koersel
vrijdag, 05 april 2019
Vrijdagwandelingen
Gelrode – Nieuwrode - Gelrode
zondag, 07 april 2019
Busuitstap
Busreis Monschau
zaterdag, 13 april 2019
Clubwandeling
Panoramatocht te Gelrode

Zondag 15 juli 2018

31e Zomertocht - 50 km van het HagelandZomertocht 2018

De klassieker bij uitstek:
Het Hageland met zijn kasteel van Horst, heuvels, prachtige vergezichten, holle wegen, natuurreservaten en beukenbossen. 

Dé ideale voorbereiding op de Dodentocht in Bornem.

Na vele jaren verlaten we Aarschot als vertrek voor deze tocht. In SIBA vertrekken was niet meer mogelijk en een goed alternatief hebben we in Aarschot niet gevonden. We kozen ervoor om in Gelrode te vertrekken. Centraal gelegen in het Hageland geeft het de mogelijkheid om voor elke afstand een gevarieerde wandeling aan te bieden.

Na vele jaren verlaten we Aarschot als vertrek voor deze tocht. In SIBA vertrekken was niet meer mogelijk en een goed alternatief hebben we in Aarschot niet gevonden. We kozen ervoor om in Gelrode te vertrekken. Centraal gelegen in het Hageland geeft het de mogelijkheid om voor elke afstand een gevarieerde wandeling aan te bieden.

We beginnen met de Moedermeule op de Hondsheuvel en de Wijngaardberg. De Wijngaardberg is één van de laatste onaangetaste Diestiaanheuvels uit de regio. Die getuigenheuvels zijn restanten van zandbanken uit de tijd dat de zee nog tot hier reikte. De ondergrond bestaat uit rode zanden vermengd met ijzerzandsteen. Dellen of winterbeken doorsnijden de steile hellingen en voeren het overtollige water af naar de Winge.

De heuvel was lang een woest en bosrijk gebied. In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werd er wel aan hakhoutbeheer gedaan, op sommige plaatsen zo drastisch dat grote open plekken ontstonden die zich tot heidegebiedjes ontwikkelden.Na de Tweede Wereldoorlog is het grootste deel van het plateau ontgonnen voor de perzikteelt. Nu vind je hier vooral laagstamfruitbomen. Op de zuidhelling is met tussenpozen aan wijnbouw gedaan. Boven ligt een stenen muur, de zogenaamde wijnmuur, die in de negentiende eeuw gebouwd werd om de wijngaarden te beschermen. Rusten doen we in Wezemaal. De grotere afstanden trekken dan richting Holsbeek en Kortrijk-Dutsel.

We passeren in het Kloosterbos een gebied dat overvol staat met daslook. In deze periode uitgebloeid de geur van look is er nog wel waar te nemen. Het gebied bestaat uit twee deelgebieden: het Kloosterbos grenzend aan de E314 en het Dunbergbroek ten zuiden er van. Het Dunbergbroek wordt aan weerszijden begrensd door een massief van Diestiaanheuvels: in het noorden de Beninksberg en Wijngaardberg, in het zuiden een uitloper van het Kesselbergmassief (Chartreuzenberg en Speelberg).
Het is een plantenparadijs met in het late voorjaar bloemrijke hooilanden en in de vroege lente voorjaarsflora in de bossen.De Hagelandse vallei is op het einde van de jaren '70 onherstelbaar verminkt door de aanleg van de autosnelweg E 314 die het aloude Kloosterbos in twee sneed. In het Dunbergbroek komt na jaren hard werken de verscholen natuurpracht beetje bij beetje terug tot openbaring. Kwelwater rijk aan mineralen borrelt er spontaan uit de grond op en zorgt op de gemaaide percelen voor geschikte groeiplaatsen van zeldzame planten als kleine valeriaan, grote boterbloem, karwijslelie, moerasstreepzaad en de brede- en gevlekte orchis.

moedermeule Gelrode

De ultra hikers beklimmen de speelberg en het 70 ha grote Chartreuzebos. Het Chartreuzenbos is een afwisselend bosgebied van meer dan 70 ha. Het grillige landschap en de prachtige vergezichten maken dit bos en de omgeving zeker en vast het bezoeken waard.In het oosten en noordoosten van het domein vormen zeer steile hellingen de overgang naar de Wingevallei. Met drie unieke natuurloopparcours is er voor elk wat wils; van een makkelijke route voor de beginneling tot een zwaarder parcours met enkele serieuze hellingen voor de meer ervaren wandelaar.

De onvermoeibaren maken in Kortrijk-Dutsel nog een lus naar het kasteel van Horst. Het kasteel is voor onbepaalde tijd gesloten voor restauratiewerken maar de natuur daarrond blijft een streling voor het oog.

Het laatste stuk van de wandeling verkennen we de Beninksberg. De Beninksberg is één van de mooiste voorbeelden van de voor het Hageland typische ijzerzandsteenheuvels of Diestiaanheuvels. De berg steekt meer dan vijftig meter boven de omgeving uit en biedt prachtige panorama's over de aangrenzende Wingevallei.
In tegenstelling tot andere Diestiaanheuvels, bleef de Beninksberg onbebouwd. De omgeving van de heuvel is landschappelijk beschermd sinds 1977. De Vlaamse overheid verwierf in 1991 het grootste deel van de heuvel en beheert er ondertussen 50 hectare. De gewesteigendommen vormen sinds 1993 het Vlaams natuurreservaat Beninksberg. De Beninksberg is niet toegankelijk voor honden. We voorzien een alternatieve route voor de wandelaars met viervoeters.  Verderop wandelen we de autostrade onderdoor en bereiken via het dierenkerkhof en enkele trage wegen onze vertrekzaal.
Proef hier zeker ons speciaal streekbiertje of een frisdrankje.

Afstanden: 4 km    8 km    12 km    16 km    20 km    30 km    42 km    50 km
Starten vanaf 6.30u  -  Start 42-50 km tot 09.00u.

Parcour voor Mindervaliden
Jeugd (-12 jaar) gratis Kinderwagens Mindervaliden IVV Tocht
3200 Gelrode Vlaams-Brabant - WSC Langdorp vzw

Vertrekplaats: Parochiezaal Gelrode, Rillaarsebaan 134,  3200 Gelrode

Zie het plannetje van het vertrek

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn