Wsc - Langdorp vzw

4006

Volgende Wandelingen

vrijdag, 23 november 2018
Vrijdagwandelingen
Gelrode-Wezemaal-Gelrode
zaterdag, 01 december 2018
Busuitstap
Kerstmarkt Essen
vrijdag, 07 december 2018
Vrijdagwandelingen
Gijmel-Langdorp-Gijmel
zondag, 09 december 2018
Clubwandeling
39ste Sinterklaastocht
vrijdag, 14 december 2018
Vrijdagwandelingen
Kortrijk Dutsel - Nieuwrode - Kortrijk Dutsel
zaterdag, 15 december 2018
Busuitstap
Busreis Stekene en Hulst

Zondag 04 -11-2018

Stertocht Regionale Wandeldag Vlaams-Brabant Wandelt Grimbergen logo

een organisatie van de Singelwandelaars Strombeek-Bever

Vertrek en aankomst: Sporthal E.Soens, Singel 57, Strombeek-Bever. 
Kinderen – 12 jaar: gratis. Vertrekken kan vanaf 7.30 uur, laatste aankomst om 18.00 uur.
Gelegenheidsrestaurant in Strombeek: Vol-au-vent met frieten.

We ontvingen uitgebreide wetenswaardigheden en een parcoursbeschrijving:


Strombeek-Bever is een deelgemeente van Grimbergen sedert de fusie van 1977. Het verstedelijkt Strombeek ligt binnen de Brusselse ring en het gehucht Bever ligt gescheiden van het centrum door de A12 grotendeels buiten de ring. Parking C, waar de geplande bouw van het nationaal voetbalstadium voor veel controverse zorgde en er uiteindelijk niet komt, ligt grotendeels op Strombeeks grondgebied. Ernest Soens was tot aan de fusie burgemeester van de zelfstandige gemeente Strombeek-Bever en verzette zich tegen de talentelling. Door de fusie met Grimbergen werd een aanhechting met Brussel vermeden.

Bij vertrek aan de Sporthal E. Soens komt men al na een paar honderd meter via een voetgangerstunnel onder de Ring in Grimbergen, in de wijk Potaarde waar vroeger de Brusselse pottenbakkers hun potaarde vonden. Men passeert een witgekalkte vierkant hoeve uit de 17de eeuw: het “Potaarde hof”. Links ontwaart men ook de gebouwen van de koffiebranderij Douwe Egberts maar deze site sluit vóór het einde van dit jaar.

Verder volgen we de Maalbeek die hier de grens met buurgemeente Meise vormt. Men komt zo aan de vervallen en oudste watermolen van Grimbergen: ’s Gravenmolen (anno+- 1200). Deze deed dienst als banmolen: de bewoners van het graafschap waren verplicht hier hun graan te laten malen. Hij brandde af in 1991 en is nu in privébezit.

Grimbergen zicht op BaseliekWe volgen de Maalbeek en komen zo in het centrum van Grimbergen, aan de bijgebouwen van de abdij met de volkssterrenwacht MIRA, opgericht in 1967 door pater Pieraerts. Hier is ook de Astroclub van Frank Deboosere gevestigd. Daarnaast bevindt zich feestzaal “Fenikshof” onze rustpost. De paters van de abdij, die deze zaal aan de gemeente verhuren, zijn van plan hier hun eigen Grimbergenbier te brouwen en dus moet de gemeente op zoek naar een nieuwe feestzaal. Het vermaard Grimbergen bier wordt nu gebrouwd door brouwerij Alken-Maes, de kaas en paté gemaakt door kaasmakerij Lindenhof.

Grimbergen, “Parel van Brabant”, telt met zijn deelgemeenten Strombeek-Bever, Beigem en Humbeek ongeveer 37000 inwoners en wordt gerekend tot de streek “Brabantse kouters” en de groene gordel. De Norbertijnen bouwden hier een abdij in 1128 die een zeer bewogen geschiedenis heeft gekend, ze werd verschillende keren vernietigd en afgebrand maar ze verrees telkens als een feniks terug uit haar as. Naast de abdij, op het dorpsplein, staat de abdijkerk Sint Servaas, in 1999 verheven tot basiliek. De Sint-Servaas basiliek is een der mooiste barok monumenten uit ons land. Het interieur is verbazend mooi, met zwart en wit marmer, biechtstoelen, preekstoel, orgel, communiebank, hoogkoor in prachtig houtsnijwerk. Ook de sacristie is zeker een bezoek waard.
Elke zondag wordt de hoogmis opgeluisterd door het abdijkoor met Gregoriaanse gezangen. De beiaard met zijn 49 klokken met huidig beiaardier Twan Bearda strooit op zon- en feestdagen in het beiaardseizoen en ook bij speciale gelegenheden zijn klanken uit over het Grimbergs landschap. Op en rond het dorpsplein ziet men verschillende huizen met gevels uitde 18 de eeuw.

Om terug te keren naar de startplaats in Strombeek gaat men door het Prinsenbos. Een groene oase midden in het dorp, met het voetbalveld van KSC Grimbergen, iets verder de ruïnes van het 17de -eeuws Prinsenkasteel met slotgracht. Dit kasteel diende in de 2de wereldoorlog als munitiedepot voor de Duitsers en werd bij de aftocht in brand gestoken. Iets verder: het guldendal met het M.O.T. of het museum voor oudere technieken gevestigd in de gerestaureerde hoeve van het Prinsenkasteel.

De 8 km wandeling vertrekt+/- rechtstreeks van het Guldendal naar Strombeek. Prinsenkasteel
De 12 km wandelaars splitsen af en komen op het hoogste punt van Grimbergen en ontwaren links, bij goed zicht, de Sint-Rombouts toren van Mechelen en rechts het Atomium en de skyline van Brussel. Het wandelparkoers verlaat eventjes Grimbergen om langs het Tangebeekbos en de wijk “het Voor “van Koningslo-Vilvoorde maar sterk aanleunend bij Strombeek naar de startzaal terug te keren.

Vanaf de rustpost in Grimbergen gaan de wandelaars die voor de afstand 16, 20, 25 en 32km kiezen verder langs de pittoreske Maalbeek, en komen voorbij de zijkant van de Charleroyhoeve, een gerestaureerde voormalige pachthoeve van de abdij, gedeeltelijk omwald en gebouwd in de 17-18de eeuw. De naam verwijst naar Karel II, koning van Spanje en de Nederlanden, vandaar de naam: hof van “Charles--Roy “.Iets verder komen we aan de Liermolen, een graanmolen ook daterend uit dezelfde periode. Het is een afdeling van het M.O.T., de molen is bedrijfsklaar en regelmatig worden er maaldemonstraties gegeven. Zie ook de bakoven en het depot voor karren en wagens.

Iets verder langs de beek en natuurgebied komt men aan de Tommenmolen, waar ook een afdeling van het M.O.T. gevestigd is. Het molengebouw dateert uit de 16de eeuw en werd grondig verbouwd in de 19de. Zie ook de bakoven en de rosmolen, een molen aangedreven door 1 of 2 paarden.

Indien men voor 20 km gekozen heeft wandelt men verder naar het Lintbos. Dit jonge bos, met verharde wandelwegen, ligt op een deel van het vliegveld van Grimbergen dat in 1939 als militair hulpvliegveld aangelegd werd. Bij de invasie werd het gebruikt en verder uitgebouwd door de luftwaffe. Hier heeft men een prachtig zicht op de Basiliek en de kerk van Beigem.

De 25 en de 32 km wandelaars wandelen verder naar de “Verbrande Brug”, een wijk van Grimbergen waar een bijkomende rustpost voorzien is. De brug overspant het zeekanaal Brussel-Schelde maar dankt zijn naam aan het feit dat de houten brug, kort na zijn bouw in 1577, door de in Vilvoorde gelegerde Spanjaarden in brand werd gestoken om te verhinderen dat de Geuzen langs deze kant konden aanvallen.

De 32 km wandelaars doen er nog een lus bij langs het kanaal (ook kanaal van Willebroek genaamd), richting Humbeek en langs het Lintboskasteel, een overblijfsel van het 16-17e- eeuwse waterkasteel. Voormalige Dame van Lint was Hélène Fourment, 2de echtgenote van Rubens.

Overtuigd ? Wij betalen de inschrijving en er nog twee basisconsumpties bovenop.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn