Wsc - Langdorp vzw

4006

Volgende Wandelingen

vrijdag, 23 november 2018
Vrijdagwandelingen
Gelrode-Wezemaal-Gelrode
zaterdag, 01 december 2018
Busuitstap
Kerstmarkt Essen
vrijdag, 07 december 2018
Vrijdagwandelingen
Gijmel-Langdorp-Gijmel
zondag, 09 december 2018
Clubwandeling
39ste Sinterklaastocht
vrijdag, 14 december 2018
Vrijdagwandelingen
Kortrijk Dutsel - Nieuwrode - Kortrijk Dutsel
zaterdag, 15 december 2018
Busuitstap
Busreis Stekene en Hulst

Zaterdag 10 november 2018

Busreis Balegem

Watermolen BalegemWe nemen er deel aan de 31e Pannenkoekentocht te Balegem. We zijn de wandelclub “Het Land van Rhode” nog een tegenbezoek verschuldigd. Balegem is een dorpje in Oost- Vlaanderen en een deelgemeente van Oosterzele. We ontvingen onderstaande beschrijving.

Voor amper 7 euro kan u dit alles gaan bewonderen.

Start: Parochiecentrum, Poststraat 48
Afstanden: 6-10-14-18-21 en 26 km
Inschrijving: 1.50 €, korting leden wandelclub
Starten van 8 tot 15 uur
Einde wandeling: 17 uurDe 5 km is een totaal afzonderlijke lus met start en aankomst in de startzaal en is volledig verhard. Ook de 26 km maakt eerst kennis met deze lus. Zij starten langs de “Watermolen uit 1442” Het rad draait nog, maar het huis is tegenwoordig in gebruik als woonhuis. Strikt genomen is het geen molen meer: want het gaande werk werd volledig verwijderd, zodat er niet gemalen kan worden. Wel een idyllisch plekje.

Dan begeven we ons naar de wijk Issegem waar we eerst “De kapel onder de Linde” ontmoeten.
Barokke sokkelkapel onder een oude linde. Gewitte bak- en zandstenen pijler met zadeldak. Gevelsteen met jaartal 1637. O.-L.-Vrouwebeeldje met Kind, afgesloten met een ijzeren traliedeurtje.  Halfronde grijze, natuurstenen stoep van 3 treden.
Deze kapel, aan de voet van een eeuwenoude boom, dateert wellicht uit 1637.

Vissersmolen OosterzeleEven verder passeren we de “Stokerij Van Damme” nog de enige landbouwstokerij in de Benelux. Zij kweken nog zelf het graan dat gebruikt wordt om de jenever te stoken, vandaar hun slogan “Van korrel tot borrel”.   Na de stokerij begeven we ons richting Visschersmolen of Windekemolen, die in het voorjaar volledig gerestaureerd werd. Nu gaan we richting startzaal.

De 10 km maakt gebruik van bovengenoemde lus en trekt na de rust richting Broek en passeert de site van de Zandgroeve, hier wordt nog steeds Balegemse Zandsteen ontgonnen die meestal gebruikt wordt om Middeleeuwse gebouwen te restaureren. In de groeve zijn nog steeds heel veel haaientanden terug te vinden. Na de zandgroeve gaan we richting Guillotinemolen. Hij wacht reeds lang op een restauratie.

De overige afstanden volgen even de 10 km tot Broek en stappen op rustige wegen richting Oombergen waar ze de rustpost bereiken na 8 km.
De 18, 21 en 26 km maken nu een lus richting Hillegem van respectievelijk 3,5 en 6 km, grotendeels op onverharde wegen.
Na deze lus keren ze terug naar de start langs Oombergenbos, dwarsen de N42  en keren zo terug langs de zandgroeve, zij kunnen van dichtbij zien hoe de groeve er uitziet. Zij vervoegen hier de andere afstanden en bereiken de startzaal na 7 km.

Na de wandeling kan je uiteraard genieten van onze ter plaatse vers gebakken pannenkoeken.

Goed nieuws voor de deelnemers van deze busuitstap. Wij betalen voor ieder van u een portie pannenkoeken.

Vertrek parking Demervallei 07.30 uur. Terug omstreeks 17.30 uur. Inschrijven doe je door 7 Euro te storten op rekening BE10 1460 5347 2704 met vermelding Balegem en de naam van de deelnemers. Het bedrag moet voor 2 november op onze rekening staan. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn