Wsc - Langdorp vzw

4006

Volgende Wandelingen

zondag, 21 juli 2019
Busuitstap
Busreis Bassevelde 
zaterdag, 27 juli 2019
Trofee Harten Vijf
Wandelend Paal - H5
zondag, 18 augustus 2019
Stertocht
Stertocht Wechelderzande

Zondag 18 februari 2019

Stertocht Heusden-Zolder

In Heusden Zolder organiseren meerdere clubs. We brengen deze maal een tegenbezoek aan wandelclub WSV De Dragonders uit Hasselt.
Zij vertrekken vanuit de Harmoniezaal Heusden Kerkenblookstraat Heusden -Zolder.
We kunnen kiezen uit de afstanden 4-8-12 en 20 km.


Kasteel MeylandtDe naam van deze tocht, de vallei van de Mangelbeek, verwijst naar een natuurgebied. Het overgrote deel van de wandeling situeert zich dan ook in deze vallei.
Het natuurgebied ‘De Vallei van de Mangelbeek’ ligt tussen de dorpscentra van Heusden en Zolder. De woonkernen groeiden historisch op twee getuigenisheuvels. Een tocht in de vallei van de Mangelbeek leid je langs afwisselende landschappen en laat je kennis maken met natuur en historie van weleer. Het natuurgebied is een deel van het landschap van de Mangelbeek. Wie er in dit gebied op uittrekt, kan zich aan de nodige nattigheid verwachten. Valleien zijn altijd moerassig. Bovendien ligt het deelgebied de Schansbeemden in een mijnverzakkingszone. De aanwezigheid van prachtige waterplassen, open moeras, elzenbroekbossen en venig berkenbos wijst op de waterrijkdom van het gebied. In het landschap ontdek je sporen van een kleinschalig agrarisch landschap zoals houtwallen, graslanden, hooilanden of akkertjes. Heel anders zijn de percelen met ruige natuur waar de Schotse hooglandrunderen het voor het zeggen hebben.
Een andere bezienswaardigheid is het Kasteel Meylandt.

Dit waardevol gebouw is momenteel de thuishaven van de gemeentelijke academie voor beeldende kunsten. Het adellijke leen Meylandt heeft een lange geschiedenis en wordt voor het eerst vermeld in 1385. Dan wordt het 'Hof ter Boeckt' genoemd. 'Milandt' wordt het eerst vermeld in 1603. In 1715 komt het landgoed door huwelijk in bezit van Ridder Arnold de Theux. Hij laat het landhuis verbouwen tot een luxueus kasteel. In 1842 werd het aanzienlijk gewijzigd door Minister van Staat Bartelémy-Théodore graaf de Theux de Meylandt. De huidige vorm, in neoclassicistische stijl, dateert van de laatste verbouwing door zijn zoon Albert graaf de Theux de Meylandt in 1907. De gemeente Heusden kocht het landgoed in 1959. Het park is vrij toegankelijk; er is een losploopweide voor honden en in het visserslokaal 'De Blokhut' is het aangenaam toeven voor een tasje koffie of stevig biertje. Hier vertrekt ook de wandeling 'Vallei van de Mangelbeek' en ontdek je op de monolieten in de boomgaard waarom hoogstam hier zeldzaam is. Het borstbeeld herinnert ons aan de belangrijkheid van zijn bewoner Graaf Barthélemy de Theux, minister van staat. Hij stond mee aan de wieg van ons huidige België, schreef mee aan de eerste grondwet en speelde een belangrijke rol bij de eerste koningskeuze.
De moeite om naar Heusden te rijden? Wij betalen alvast de inschrijving en twee basisconsumpties.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn