Wsc - Langdorp vzw

4006

Volgende Wandelingen

donderdag, 23 mei 2019
Clubwandeling
17de Netetocht – Herselt
vrijdag, 24 mei 2019
Vrijdagwandelingen
Gelrode-Betekom-Gelrode
donderdag, 30 mei 2019
Reizen
Boppard
vrijdag, 07 juni 2019
Vrijdagwandelingen
Ourodenberg-Herselt-Ourodenberg
maandag, 10 juni 2019
Voettocht
Voettocht Scherpenheuvel
vrijdag, 14 juni 2019
Vrijdagwandelingen
Houwaart-Nieuwrode-Houwaart
zaterdag, 15 juni 2019
Busuitstap
Busreis Stevensweert NL
vrijdag, 21 juni 2019
Vrijdagwandelingen
Gelrode-Wezemaal-Gelrode

Zondag 7 april 2019

Busreis naar Monschau.Narcissen

De Narcissenwandeling  in de buurt van Monschau is de essentie van deze uitstap.
Een busreis die we zelf organiseren. We maken er dan ook iets speciaals van. Beginnen doen we in Kalterherberg. We worden daar om 9.00 uur verwacht in hotel Hirsch waar men een uitgebreid “Frühstück“ voor ons zou moeten klaargezet hebben. Na het ontbijt vertrekken we naar de 12 km lange Narcissen wandeling.

Wat info over dit gebied:
Het is een mooi gekleurd en zelden gezien natuurlijk schouwspel, wat zich in de lente in het Perlenbach- en Fuhrtsbachtal bij Monschau evenals in het Oleftal bij Hellenthal in de Eifel afspeelt: Rond de zes miljoen wild groeiende, kleine narcissen vormen een groot geel tapijt en kondigen de lente aan. Op een oppervlak van ongeveer 280 hectare zijn ze te vinden; naast de Eifel zijn deze weiden met in het wild bloeiende narcissen alleen nog in de Hunsrück te vinden.

Beschermd natuurgoed.
Dit natuurgoed wordt gewaardeerd en verzorgd, de aanblik van deze sierlijke kleine planten in deze grote getale is gewoon onbeschrijflijk en erg mooi om te zien. Maar het was bijna afgelopen met de wilde narcissenweiden.

Rond 600 jaar werd op deze weiden hooi voor de dieren gewonnen. In de tijd voor de lente werd met een speciaal irrigatiesysteem de graven gevuld en met het beekwater met zwevende deeltjes bemest. Op deze weide ontstonden door de eeuwen heen deze weiden, die zich tijdens de lente veranderen in een bloemenmeer en levensruimte voor tal van planten en dieren zijn.
In de jaren '50 loonde het gebruik van het hooi zich echter niet meer. In plaats daarvan werden de dalweiden bebost met sparren. De groeiende sparrenbossen verdreven de weidebloemen en zodoende ook de diversiteit.

Dankzij een initiatief van de NRW-Stiftung viel het gebied in 1976 tenslotte onder de natuurbescherming, om de weiden met de prachtige bloemen te beschermen. Door boeren wordt het gebied sindsdien extensief gebruikt; er mag niet meer bemest worden en wordt slechts één keer, laat in het jaar, gemaaid en de sparren werden verwijderd: Er ontstond weer ruimte voor de in het wild groeiende narcissen, de bergvenkel, bloemrijke vochtige- en moerassige weiden en Arnica rijke weiden met borstelgras. De diversiteit is weer teruggekeerd en vlinders, kevers en vogels voelen zich er weer op hun gemak.

Zoals traditioneel wandelen we in twee groepen. Een groep beperkt zich tot de 12 km lange rondwandeling. Neem drank mee voor onderweg. Er is geen café onderweg. Met de bus rijden we verder naar Monschau waar iedereen vrij is om dit stadje te ontdekken.

De lange afstand wandelaars doen er nog een schepje bij en wandelen verder door het Perlenbachdal naar Monschau. Tijd voor nog een drankje en terug naar Aarschot. De bedoeling is om omstreeks 19.00 uur terug in Aarschot te arriveren. De plaatsen in hotel Hirsch zijn beperkt. Er kunnen op deze uitstap dan ook niet meer dan 90 leden mee.

 

Vertrek parking Demervallei 06.45 uur. Terug omstreeks 19.00 uur. Inschrijven doe je door  13 Euro te storten op rekening BE10 1460 5347 2704 met vermelding Monschau en de naam van de deelnemers. Het bedrag moet voor 30 maart op onze rekening staan.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn