Wsc - Langdorp vzw

4006

Zondag 19 mei 2019

Busreis naar ’s GravenwezelGroot Kasteel van 's Gravenwezel

We brengen een tegenbezoek aan de 41ste Consciencetocht bij de Bosgeuzen- Voorkempen in ’s Gravenwezel.

We kunnen kiezen uit 6-9-12-16-21-27 km. De langere afstanden kunnen we binnen het tijdsbestek niet rond krijgen. Zij beloven ons een natuurgericht parcours met een maximum aan onverharde wegen. Door het privédomein de Scheut. Langs ’t Groot Kasteel, ’t Kattenhof en La Garenne. Het vele lentegroen in het Picardiëbos en het Drijhoekbos. Dit alles vinden we terug in de uitgebreide parcoursbeschrijving.

Voor de 41ste keer reeds staat de Consciencetocht van wandelvereniging De Bosgeuzen in de steigers. Net zoals bij vorige edities is de natuurgerichtheid en de overdosis aan onverharde wegen de absolute troef van deze lentetocht. Naar jaarlijkse traditie toveren de Bosgeuzen ook dit jaar weerom enkele wandel-verrassingen uit de mouwen, of….beter de wandelschoenen. Met een keuze uit maar liefst 8 afstanden geldt het motto ‘voor elks wat wils’ zodat elke deelnemer ten volle kan genieten van al het moois dat de Parel der Voorkempen aan wandelaars te bieden heeft.

De 6/9/12/27 en 40 km- wandelaars trekken al meteen vanaf de start de natuur in. Via het Zevenbunderstraatje en het Kwikaardstraatje, het gaat hier dan om onverharde veld-boswegen, gaat het langs grazige weitjes en voorbij een majestueuze tot privé-woning omgebouwde bunker (eertijds ooit een dancing geweest).

De 6 km-stappers worden dan uitgezwaaid terwijl de overige afstanden kiezen voor een prachtig kronkelpad langsheen domein Botermelck- La Garenne. Met recht het meest imposante natuurgebied in de omgeving dat met zijn 450 ha drie gemeenten omhelst (Schoten, Brecht en Schilde) en waarin naast het meer algemene ree-wild ook wel damherten, edelherten en everzwijnen vertoeven. Nabij de Antitankgracht, gekend om zijn omringende, veelal zeldzame fauna en flora, nemen de 9 km-stappers voor even afscheid.

12/27 en 40 krijgen nog een prachtige brok natuur onder de schoenzolen. De met rododendrons bezaaide Nieuwgoeddreef, een fraai bospad langsheen de Rinkven-golf en wegeltjes doorheen het Zandbergenbos brengen hen bij hun eerste rustpost Schuttersgilde SintJoris. Na verpozing gaat het over brede boslanen waarbij de zondag-golfers van zeer nabij in het vizier komen.

De 9 km pikt de draad terug op en flaneert mee via bosdreven. Verbroedering met de 6 km-stappers is dan aan de orde. Het frisse lentegroen brengt de 6/9/12/27/40-routes in het clublokaal van de Bosgeuzen. De zogenaamde Smidse waar eertijds de hoefsmid van het Groot Kasteel zijn werkplaats had. Dit Groot Kasteel is trouwens, nadat de nodige natjes en droogjes lever en maag in optima forma hebben gebracht, het volgende mikpunt van de Consciencetocht.

De 16/21/33-stappers, rechtstreeks vanaf de startplaats komende, vervoegen hier de 27 en 40 stappers. Terwijl de 3 kleinste trajecten hun eigen weegs gaan trekken de 5 grootste afstanden op wandelavontuur. Eerst genieten, flanerend langs de hofgracht, van de imposante burcht die hier de omgeving beheerst. Het dubbel omwalde kasteel zou dateren van de 13de eeuw. Ooit was het de residentie van de Graven de Woutere. Hierdoor kreeg de oorspronkelijke gemeentenaam Wesel of Wesele, de toevoeging 's Graven. In de 14e eeuw werden twee imposante ronde hoektorens bijgebouwd, waarvan er echter slecht één bewaard bleef. Eigenaar is reeds vele jaren de wereldbekende antiquair Axel Vervoordt.

Na het Schildevoetpad lonkt privaat domein van de Paters van Scheut. Een uniek en ongekend brokje pure natuur met graspaadjes, de Zwanebeek, bruggetjes en onvermoede doorsteekjes liggen in het verschiet. Via Boomkwekerij Plantenhuis verlaten we het magnifieke domein. Zigzagwegeltjes doorheen ‘t Picardiëbos brengen de stappers bij de Antitankgracht en vervolgens bij de volgende rustpost visclub "De Zonnebaars".

De 16 km houdt het dan voorlopig voor bekeken terwijl 21/27/33 en 40 zich kunnen vergapen aan de alom aanwezige natuur. Zij kiezen na het Breeveldpad en Renier Sniederspad voor verscholen slingerpaadjes en boswegeltjes.

De 33 en 40 doen er dan wat dat betreft nog een extra scheutje bovenop. De Groot Schijn Voorgracht leidt hen voorbij de Sint-Jozefkapel tot de Lievekenshoeve alwaar de beentjes even onder de tafel kunnen gestoken worden. De rustpost wordt trouwens uitvalsbasis voor een eigenzinnig lus van een kleine 7 km die de 33 en 40 km globetrotters over de Hendriksvoort en voorbij het vleermuizen-Fort van Oelegem voert. Vervolgens nog gekronkel doorheen de Halse bossen tot zij weerom voornoemde rustpost bereiken. De Vlust, een voormalige watermolen en de Lemmekensweg brengt hen terug bij de collega’s van de 21 en vervolgens 27. Samen gaat het door bos, bos en nog eens bos. Terug bij De Zonnebaars gekomen mag ook de 16 km-route mee de tocht verder zetten.

Nu gaat het stilaan richting aankomst al staat er toch nog heel wat wandelgenot op het programma. Panorama-veldwegen brengen de stappers bij het gekende Schildestrand. Een waar mini-dorp die een mengeling van weekendhuisjes en tot woning omgebouwde bunkers van allerlei kunnen omvat. Dan volgt een ruim stuk naast de Antitankgracht met De Haar als leidraad. Vervolgens gaat het dan resoluut over de Ketelstraat met zijn Hofbeek en aanpalend aan het Gravinnenbos, een 14,3 ha groot domein dat vrij recent door Natuurpunt werd aangekocht.

Even voorbij een uniek katten-standbeeld verbroederen de 16/21/27/33/40 met 6/9/12 en duiken alle routes het Caterstraatje in. Toepasselijke naam voor dit smalle bospad want het komt voorbij het omwalde Catershof. Een kasteeltje dat eertijds bewoond werd door baron de Caters die een beroemd vliegtuigpionier was. Even voorbij het Gravenhof wordt een laatste bospad getrotseerd en komen de stappers, wellicht moe maar zeker voldaan, op de eindbestemming terecht waar zij natuurlijk, en dat hebben ze verdiend, rijkelijk door het Bosgeuzenteam verwend en in de watten gelegd worden.

 

Vertrek parking Demervallei 08.00 uur. Terug omstreeks 17.00 uur. Inschrijven doe je door 7euro te storten op rekening BE10 1460 5347 2704 met vermelding ‘s Gravenwezel en de naam van de deelnemers. Het bedrag moet voor 10 mei op onze rekening staan.

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn