Wsc - Langdorp vzw

4006

Donderdag 23 mei 2019

17de Netetocht – HerseltNetetocht meer

Zoals in voorgaande tochten zal ook dit jaar de lente het thema van de wandeling zijn. De Nete - en Laakvallei staan borg voor talrijke natuurgebieden. We doen vier natuurgebieden aan: De Rodhoek, Kwarekken, Varenbroek en Hertberg en als de weergoden ons goedgezind zijn ook nog een stukje Asbroek. De Nete en Rode Laak verbinden deze prachtige wandelgebieden, zij zijn dan ook de rode draad in onze wandeling. Vertrekken doen we in de voetbalkantine De Vrijheid, gelegen aan het vernieuwd sportcomplex Asbroek te Herselt.

Van hieruit kan je aanvatten voor een plaatselijk tochtje van 5 of 8 km, regelmatig zal je kennis maken met mooie zichten op de dorpskern. Voor onze vrienden rolstoelers is er een apart parcours van ongeveer 4 km voorzien.

De afstanden 12, 16, 20 en 28 km zoeken van hieruit de netedijk op en volgen de sterkstromende Nete stroomopwaarts tot ze het natuurgebied "De Rodhoek" bereiken. Dit gebied, beheerd door Natuurpunt, staat borg voor heel wat lentebloesems en vogelgezang. Je bent hier ook een eindje weg van het autoverkeer zodat alleen de lente hoorbaar is. Na dit hoogtepunt bereik je via de majestueuze beukendreven van de Kwarekken terug de Nete die ons verder naar Bergom leidt.

In Bergom onder den toren hebben we een ruime controlepost voorzien, de 12 km - wandelaars hebben hier ongeveer 6 km op de stappenteller staan, zij die de 8 km in Herselt hebben gedaan, 16 km.

Na rust mogen de 20 en 28 km-wandelaars proeven van het wandelparadijs " Het Varenbroek". Dit uniek natuurgebied, beheerd door Natuur en Bos, blijft een van de hoogtepunten van onze Netetocht. De Rode Laak doorklieft dit gebied en zorgt voor de nodige vochtaanbreng. Hopelijk staan speenkruid, dotterbloem en bosanemoon nog volop in bloei en zorgen ze weer voor mooie bloementapijten op onze terugweg naar de controlepost in Bergom.

Na rust vatten ook zij samen met de andere afstanden de terugweg naar Herselt aan. Genietend van de statige beukendreven en stille dennenbossen van den "Den Hertberg" bereik je even later de dorpskern van Herselt. De mannen van het parcours hebben ook nu weer gezorgd voor zoveel mogelijk natuur en rustige wegen. De lente en de mooie natuurgebieden zorgen er ieder jaar weer voor dat deze wandeling, tot de topwandelingen van de Pinguïns mag bestempeld worden.

Vertrekken doen we in de voetbalkantine van Herselt, gelegen aan de sportterreinen. Parking is er voldoende in de buurt van de voetbalkantine. Na de wandeling kan je genieten van een heerlijk drankje of iets anders om deze prachtige weekwandeling af te sluiten.

Startlocatie:
Voetbalkantine De Vrijheid, Asbroek 3, 2230 Herselt

Starten tussen 07u00 en 15u00

Afstanden:   5-8-12-16-20-28 km 
Minstens één parcours geschikt voor kinderwagens 
Eén parcours geschikt voor rolstoelen

Bekijk hier het plannetje van de start in Herselt

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn