Wsc - Langdorp vzw

4006

Wegwijzer Nieuwrode

Zondag 14 juli 2019

32e Zomertocht - 50 km van het Hageland

De start van deze tocht wordt gegeven in de parochiezaal van Gelrode. Gelrode ook wel smalend het "strooien dorp" genoemd, is omringd door drie heuvels, de eikelberg, de ijzeren berg en de hondsheuvel. Het is de ideale startplaats om een van de mooiste gebieden van het Hageland te verkennen.

Even uit het centrum richting Wezemaal, prijkt de Moedermeule boven de huizen uit. Het is een graanmolen die in 1667 in Mechelen gebouwd is en nadien in 1833 gedemonteerd via de Demer overgebracht is naar Gelrode. Dit nostalgisch monument is zeker ingepast in ons parcours. Gelrode is ook nog gekend voor zijn perzikenteelt, een van de weinige plaatsen waar men dit fluweelzacht fruit rechtstreeks van de teler kan kopen. Naast perziken wordt er nog meerder fruit geteeld, in hoofdzaak appels en peren.   

moedermeule Gelrode

De kleinste afstanden blijven in Gelrode, ze passeren allemaal de Moedermeule. De 8 km vertrekt richting Hondsheuvel om dan verder uitgebreid de Wijngaardsberg te verkennen. Je kunt op deze afstand een oude muur, opgetrokken in plaatselijk ijzerzandsteen, bewonderen. Hij beschermde de wijnranken tegen de snijdende noordenwinden. In Wezemaal is er voor de 8 km een welverdiende rustpauze voorzien.

De 12 en 16 km wandelaars verlaten op de Hondsheuvel de 8 km om even verder het natuurreservaat "De Beninksberg" te bewandelen. Deze ijzerzandsteenheuvel troont 50 m boven de grond uit en is beschermd gebied sinds 1977. Het gebied wordt beheerd door Natuur en Bos. In Wezemaal maakt de 16 km nog een kleine lus bij, genieten van een rustpauze, en wandelen dan samen met de 12 km naar Gelrode. Het Natuurreservaat "De Wijngaardsberg", dat bezaaid is met fruitplantages en diverse kleinschalige natuurpareltjes, zorgt voor een aangename terugtocht.

De grotere afstanden, vanaf 20 km vertrekken samen met de 12 en 16 km naar de Beninksberg en splitsen daar af richting Kortrijk - Dutsel. De 20 km rust daar en trekken door de Wingevallei naar de controlezaal in Wezemaal. Samen met de 8 km bereiken ook zij Gelrode.

In Kortrijk - Dutsel krijgen de 30, 42 en 50 km vanuit de rustpost een mooie lus over de Molenberg te verwerken. Na deze lus stapt de 30 km samen met de 20 km naar Wezemaal.

De 42 en 50 km wandelaars stappen via het kasteel van Horst naar Nieuwrode. Vanop de Kratenberg kunnen ze Nieuwrode uitvoerig bewonderen. In Nieuwrode wordt er gerust. De 42 km keert via het Houwaartsgat terug naar Kortrijk - Dutsel om dan samen met de andere afstanden naar Wezemaal te trekken.

In Nieuwrode is er nog een mooie wandellus voorzien voor de 50 km wandelaars. Kriesberg en Mostingsbos zijn daar de aandachtstrekkers. Samen met de 42 km stapt de 50 km naar Kortrijk - Dutsel. Daar nog even genieten van de rust en dan verder met de andere afstanden naar Wezemaal en verder naar Gelrode.

Hopelijk kunnen we genieten van een heerlijk wandelweertje en een gezellige aprés-wandeling met straffe wandelverhalen. Allen welkom op onze Zomertocht in Gelrode.               

Afstanden: 4 km    8 km    12 km    16 km    20 km    30 km    42 km    50 km
Starten vanaf 6.30u  -  Start 42-50 km tot 09.00u.

Parcour voor Mindervaliden
Jeugd (-12 jaar) gratis Kinderwagens Mindervaliden IVV Tocht

Vertrekplaats: Parochiezaal Gelrode, Rillaarsebaan 134,  3200 Gelrode 

Bekijk hier het plannetje van de start

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn