Wsc - Langdorp vzw

4006

Volgende Wandelingen

vrijdag, 24 januari 2020
Vrijdagwandelingen
Wolfsdonk-Blauwberg-Wolfsdonk
zaterdag, 25 januari 2020
Algemene Vergadering
Ledenfeest
zondag, 26 januari 2020
Stertocht
Stertocht Schriek
zondag, 02 februari 2020
Stertocht
Stertocht Tielt- Winge
dinsdag, 04 februari 2020
Clubwandeling
Begijntjestocht
vrijdag, 07 februari 2020
Vrijdagwandelingen
Langdorp-Wolfsdonk-Langdorp
zaterdag, 15 februari 2020
Stertocht
Stertocht Linkhout (H5)
vrijdag, 21 februari 2020
Vrijdagwandelingen
Aarschot-Rillaar-Aarschot

Zondag 13 oktober 2019

Busreis naar de 43e wandeltocht van Welkenraedt kasteel van Eynebourg

We ontvingen onderstaande beschrijving en wat informatie over Welkenraedt.
Wij kunnen kiezen uit volgende afstanden :  3 - 6 - 12 - 21 Km 
Dit jaar lopen alle afstanden naar het Duitstalige gebied van België.
Start is vanaf het "Centre Sportif"  en alle afstanden gaan via kleine wegen naar Lontzen-Busch. 

De 3 km gaan al snel terug naar de aankomst via de Dickenbusch.
Van Lontze-Busch gaan de 6 km terug via Herbesthal waar de controle is.

De 12 en 21 km trekken naar Lontzen via de mooie Annakapelle. In Lontzen is de controle plaats.De 12 km maken er een lus via de Donnerkul en komen terug naar het controle in Lontzen.


De 21 Km gaan langs de Lontezner Heide naar Astenet via het Kastel van Thor, en wandelen verder tot het dorp van Hergenrath. (volgende controle) Van Hergenrath trekken wij terug naar Lontzen via het kasteel van Eynebourg in de gemeende Kelmis en de Gippenhaagerbusch. Aan de Donnerkul komen we weer samen met de 12 km en gaan terug naar Lontzen. Van daar wandelen wij tot Herbesthal waar de 6 km samen komen en dan terug naar de aankomst.

En hier een beetje geschiedenis van Welkenraedt Welkenraedt (Nederlands:  Welkenraat, Ripuarisch: Wälekete) is een plaats en gemeente in de provincie Luik. De gemeente telt ruim 10000 inwoners. Met de twee buurgemeenten Baelen en Bleyberg en het oosten van Voeren vormt ze de zogenaamde Platdietse streek. De plaats behoorde tot het oorspronkelijk gebied van het hertogdom Limburg.

De oudere bevolking spreekt gedeeltelijk een Limburgs/Duits grensdialect en hoewel de gemeente officieel Franstalig is, is bij de vastlegging van taalgrens (in 1963) de mogelijkheid voor het instellen van Nederlandse of Duitse taalfaciliteiten opengelaten (artikel 16 van de Wet op het gebruik van de talen in bestuurszaken). Volgens artikel 3 van de Wet op het gebruik van de talen in het onderwijs (18 juli 1963) is er in Welkenraedt de mogelijkheid, het onderwijs in een andere dan de Franse taal te organiseren.

Geschiedenis :    Tot de opheffing van het Hertogdom Limburg hoorde Welkenraedt tot de Limburgse hoogbank Baelen. Net als de rest van het hertogdom werd Welkenraedt bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde departement Ourthe.
Vervoer: Welkenraedt is een klein spoorwegknooppunt aan de spoorlijn 37 (Luik – Aken) en spoorlijn 49 (Welkenraedt – Eupen), en het station Welkenraedt dankt een stuk zijn naambekendheid in Vlaanderen als bestemming van bepaalde treinen op de verbinding van de kust en Kortrijk, via Brussel naar het oosten van het land.

Bezienswaardigheden:    
-Monument met de namen van de inwoners, die tijdens de twee wereldoorlogen vielen, gedeporteerd werden of als partizanen tegen de Duitsers vochten (kerngemeente Welkenraedt).

-Huis Zimmermann (18de eeuw), gelegen in het centrum van Welkenraedt.-Sint-Janskerk uit 1880 (met één afbeelding van Het Laatste Avondmaal in het hoogkoor) te Welkenraedt.

-Kasteel Ruyff (17de eeuw) te Hendrikkapelle.-Kasteel Baelen (uit 1737) te Hendrikkapelle.-Sint-Georgskerk (gotisch, met romaanse toren) te Hendrikkapelle.

-Amerikaanse militaire begraafplaats te Hendrikkapelle.

 

Vertrek parking Demervallei 07.30 uur. Terug omstreeks 17.30 uur. Inschrijven doe je door 7 euro te storten op rekening BE10 1460 5347 2704 met vermelding  Welkenraedt en de naam van de deelnemers. Het bedrag moet voor 4 oktober op onze rekening staan. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn