Wsc - Langdorp vzw

4006

Zaterdag 16 november 2019

Stertocht Duivelskuilwandeling te Kasterleeduivelskuil

U mag op onze kosten gaan wandelen bij de pompoenstappers in Kasterlee en u krijgt er nog twee basisconsumpties bovenop. We ontvingen een zeer gedetailleerde info waar we niets meer aan hoeven toe te voegen. Ik hoop daar een hele delegatie pinguïns te mogen zien.

Onze laatste wandeling van het wandeljaar 2019. We hopen op een grote opkomst en mooi weer. Wij zullen u met heel veel plezier ontvangen.
Vertrekplaats: MPI De 3 Master Pater Damiaanstraat 10 Kasterlee.
Vertrekuren: Vanaf 07.00 uur tot 15.00.
Afstanden: 4-6-12-15-18-25 km.
Vervoer: Zoals gewoonlijk voorzien transport van het station.
Om 08.40– 09.40 –10.40 Trein vanuit Antwerpen- Herentals. Graag vooraf een seintje.
Terug 14.20 – 15.20 – 16.20 – 17.20 naar Herentals en Antwerpen.
Contact: Herman Luyten 0470 47 08 39

De Duivelskuil in Kasterlee... Voor de enen een plas modder, voor de anderen een luguber kerkhof, een oord van verderf en onheil... daarom organiseert De Kastelse wandelclub 'De Pompoenstappers' op zaterdag 16 november nog eens een 'Duivelskuilwandeling', onze laatste wandeling van 2019.

Deze herfstwandeling vertrekt in het MPI De 3 Master in de Pater Damiaanstraat in Kasterlee en er zijn 3 rustposten voorzien. Goor en de Molenstraat (Atletiekclub).
We maken van aan de start een lus van ongeveer 7 km voor de grootste afstand in de omgeving van de Kleine Nete, de Watermolen en Oosteneinde. Daarna stappen we met alle afstanden over het Provinciaal Domein. De 4 km en de 6 km gaan al gauw splitsen. De 6 km gaat dan naar Goor waar de rustpost gelegen is. De kleinste afstand de 4 km keert terug naar de start. Alle andere afstanden gaan langs de Rulheide en de Zandschel richting Molenstraat.
Waar de volgende rustpost gelegen is, de atletiekclub. Na genoten te hebben van de rust wandelen we verder door de koningsbossen naar Goor de volgende controle. Hierna nemen alle afstanden de weg naar de aankomst, door de mooie bosomgeving en de Duivelskuil.

De Hoge Mouw is een Provinciaal groengebied in het hartje van de Kempen waar naaldbomen, zandduinen, vennetjes en heidevelden het uitzicht domineren. Het is een prachtige locatie voor ontspannen wandelingen, ritjes met de mountainbike of te paard. De talrijke paden zijn goed gemarkeerd. Het 104 ha grote domein ligt op de Kempische Heuvelrug en is vooral bekend om ‘Kabouterberg’ waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven tussen de vreemde luchtwortels van de naaldbomen. De grillige wortels steken ver boven de zandduinen uit waardoor er een sprookjesachtige en zelfs griezelige sfeer ontstaat.

Over deze put (niet zomaar een put), 15 meter van de wandelroute, zijn al heel wat tot de verbeelding sprekende verhalen geschreven. Het eerste dateert wellicht al uit 1571 toen Lieske Coolbonders zelfmoord pleegde door zich in de put te verdrinken nadat ze door de duivel zelf werd achtervolgd. Lieske was de bastaarddochter van Katrien Coolbonders die door een Spaanse edelman werd verkracht. De edelman werd door Katrien’s echtgenoot vermoord. Het lijk werd eerst in de Duivelsput gegooid en later in de buurt ervan begraven. In 1695 zou een man uit Reusel opgehangen zijn geweest aan een galg op de Hoge Mouw en later in de Duivelskuil begraven. 60 jaar geleden werden in de kuil vele scherven van lijkurnen opgegraven wat doet vermoeden dat er hier een prehistorische begraafplaats moet geweest zijn. De kuil is niet altijd even goed zichtbaar. Vooral als hij droog staat ben je er voorbij voor je het beseft en veel is er niet aan te zien. Pas als er water in staat valt hij beter op en komt de verbeelding ook makkelijker op gang. Kortom, stof genoeg voor bijgelovige verhalen….

Wij hopen u daar te ontmoeten en wensen u een aangename wandeling.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn