Wsc - Langdorp vzw

4006

Maandag 20 tot 24 juli 2020

Nunspeet (NL)Veluwe

Gezien de geringe interesse voor Flims organiseren we nog een extra meerdaagse reis. We vonden nog een hotel in Nunspeet in de Nederlandse Veluwe. We namen een optie op 6 eenpersoonskamers en 22 twee persoonskamers in volle hoogseizoen. Nu is het aan u om voor 15 februari in te schrijven.Cancelled logo

Nunspeet is het Hart van de Veluwe. Tezamen met de kernen Elspeet, Hulshorst en Vierhouten de ideale uitvalsbasis om te fietsen, wandelen en te recreëren op of aan het Veluwemeer. De gemeente kent daarnaast veel stille plaatsen om wild te spotten, bijvoorbeeld tijdens een van de te boeken wildspeurtochten. Elspeet is gelegen in een omgeving met bossen, heidevelden en weidegebieden. Hulshorst ligt tegen de Veluwe aangebouwd, met aan de andere kant het aantrekkelijke buitengebied begrenst door het Veluwemeer. Langs het Veluwemeer zijn diverse recreatieterreinen met veel mogelijkheden voor wateractiviteiten. Vierhouten is de Culinaire Parel van de Veluwe, volledig omgeven door bossen en heidevelden en voorzien van een ruim en gevarieerd horeca-aanbod. Jaarlijks vinden daar begin oktober de Wilddagen plaats, de opening van het wildseizoen met proeverijen van diverse wildgerechtjes. 

Nunspeet is de grootste plaats van de gemeente met een enorme verscheidenheid aan winkels en overige voorzieningen en daarnaast een krachtig groeiend bedrijfsleven. Nunspeet is altijd echt een dorp voor kunstenaars geweest. Al aan het begin van de vorige eeuw kwamen veel kunstenaars naar Nunspeet om het landschap en/of de boerenbevolking te schilderen. Ook de schaapskudde in Elspeet is regelmatig vastgelegd op doek. Met de opening van het Noord Veluws Museum najaar 2014 is het begrip Nunspeet Kunstenaarsdorp weer op de kaart gezet.

Kort over de Veluwe: De Veluwe is een overwegend beboste landstreek in de Nederlandse provincie Gelderland. De Veluwe meet ongeveer 1000 km² en heeft de Veluwe geen duidelijk gedefinieerde vaste grenzen. Globaal gezien ligt de regio ingesloten tussen het IJsseldal, de Veluwerandmeren, de Nederrijn en de Gelderse Vallei. Een gebied met een oppervlakte van 91.200 ha is aangemerkt als Natura 2000-gebied. Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen uit de Saale-ijstijd. Ten noorden van Rheden, in het Nationaal Park Veluwezoom ligt bij het Rozendaalsche veld het Signaal Imbosch, dat met 110 m het hoogste punt van de Veluwe, de hoogste stuwwal van Nederland en het hoogste punt van Nederland buiten Zuid-Limburg. Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is gelegen in het zuidwesten van de Veluwe en beslaat met 5.400 hectare minder dan een twintigste deel van de Veluwe.

Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen, die zo'n 150.000 jaar geleden, in de ijstijd, ontstaan zijn. Toen het klimaat warmer werd raakte de Veluwe bebost, maar in de Middeleeuwen zorgde de mens voor ontbossing. Grootschalige boskap voor de ijzerindustrie die veel houtskool gebruikte, zorgde samen met intensieve landbouw ervoor dat de wind in de Middeleeuwen vat kreeg op de arme zandgronden. Hierdoor ontstonden grote zandverstuivingen en werden er stuifduinen gevormd. Hierdoor trok de bevolking weg van de Veluwe.

Door de boskap is er geen oerbos bewaard gebleven, een groot deel van de huidige Veluwse bossen is aangeplant ten gunste van de houtproductie. Pas tegen het eind van de negentiende eeuw kwam de regio weer in trek en groeide de bevolking weer, met name langs de randen van de Veluwe en rondom Apeldoorn. De Veluwe bestaat overwegend uit loofbos en naaldbos. Daarnaast liggen er grote zandverstuivingen en heidevelden. Ook is er landbouwgrond en stedelijk gebied. Er lopen verschillende beken door het gebied en er zijn diverse vennen.

De Veluwe geldt als het belangrijkste heidegebied in Nederland, met een totale oppervlakte van circa 15.000 ha. Naast de struikhei komen er op de droge heide grassen voor als ruig schapengras en fijn schapengras. Op rijkere bodem zijn soorten te vinden als stekelbrem, hondsviooltje en liggende vleugeltjesbloem. Er zijn enkele grote aaneengesloten heideterreinen op de Veluwe, waaronder allereerst de Oldebroekse Heide en verder de Elspeetsche Heide, het Houtdorperveld en de Hoog Buurlose Heide. Tot de fauna in dit milieu behoren de tapuit, nachtzwaluw, geelgors, boomleeuwerik, roodborsttapuit, draaihals, kommavlinder, duinparelmoervlinder, groentje, veldkrekel en zadelsprinkhaan. Ook de zeldzame lentevuurspin komt hier voor.

Tot zover de omgeving. Logeren doen we in hotel Jagershof, rustig gelegen en toch maar 50 m van het centrum van Nunspeet gelegen. Alle info over hotel kan je op hun site vinden.www.hetjagershof.nl.

We worden op maandag 20 juli verwacht omstreeks 10.30 uur voor een laat ontbijt. Vertrekken doen we terug op vrijdag 24 juli in de namiddag nadat we eerst nog een warme schotel genuttigd hebben. Verder verblijven we in half pension. Uitgebreid ontbijt en een 3 gangen avondmenu. De uitstappen en wandelingen moeten nog bekeken worden. Zoals steeds wandelen we in twee groepen en gaan we gebruik maken van onze bus om de ruime omgeving te verkennen. Deze midweek wordt u aangeboden voor 325 Euro per persoon in een tweepersoonskamer. Singels betalen 350 Euro. Vervoer per bus, drinkgeld chauffeur, verblijf in halfpension en de extra maaltijden inbegrepen.

 Inschrijven doe je door een voorschot van 125 Euro te betalen op onze reisrekening : BE38 9731 8049 1772 van WSC Langdorp met vermelding Nunspeet. Enkel de eerste 48 kunnen zeker mee. Inschrijven voor 15 februari a.u.b. 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn