Wsc - Langdorp vzw

4006

Zaterdag 18 april 2020Perzik bloesem

Panoramatocht-BloesemtochtCancelled logo

 We kunnen kiezen uit 4-8-12-16-20 en 30 km.

De start van deze tocht wordt gegeven in de parochiezaal van Gelrode.
Gelrode ook wel smalend het "strooien dorp" genoemd, is omringd door drie heuvels, de Eikelberg, de ijzeren berg en de Hondsheuvel. Het is de ideale startplaats om een van de mooiste gebieden van het Hageland te verkennen.

De kortste afstand is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en laveert door de straten van Gelrode centrum.

De 8 km wandelaars hebben de keuze: ze maken een lus, zonder rust, naar de Eikelberg en gaan dan door naar ‘s Hertogenheide. Vandaar keren ze terug naar de startplaats. De anderen gaan even uit het centrum richting Wezemaal, Al snel prijkt de Moedermeule boven de huizen uit. Het is een graanmolen die in 1667 in Mechelen gebouwd is en nadien in 1833 gedemonteerd via de Demer overgebracht is naar Gelrode. Dit nostalgisch monument is zeker ingepast in ons parcours.

Gelrode is ook nog gekend voor zijn perzikenteelt, een van de weinige plaatsen waar men dit fluweelzacht fruit rechtstreeks van de teler kan kopen. Naast perziken wordt er nog meerder fruit geteeld, in hoofdzaak appels en peren. Vele fruitbomen die we boven op de Wijngaardsberg in volle bloei kunnen zien. Je kan ook een oude muur, opgetrokken in plaatselijk ijzerzandsteen, bewonderen. Hij beschermde de wijnranken tegen de snijdende noordenwinden.

In Wezemaal is er voor iedereen een welverdiende rustpauze voorzien.

Voor de 20 en 30 km gaan we nog een stukje verder richting Holsbeek. Onderweg komen we heel veel daslook tegen. Nadat we wederom in Wezemaal gerust hebben keren we terug via het natuurreservaat "De Beninksberg" terug. Deze ijzerzandsteenheuvel troont 50 m boven de grond uit en is beschermd gebied sinds 1977. Het gebied wordt beheerd door Natuur en Bos. Via de Hondsheuvel met zijn hondenkerkhof keren we terug naar de vertrekzaal.

Startlocatie

Parochiezaal Gelrode
Rillaarsebaan 134
3200 Gelrode
Vlaams-Brabant

Starten tussen 07u00 en 15u00
Laatste aankomsttijd 17u30

 Bekijk het plannetje van de start in Gelrode.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn