Wsc - Langdorp vzw

4006

Busreis Aubel 23 juni 2013

Aubel-kerk1De laatste busreis voor de zomer gaat naar het Luikse Aubel. We nemen er deel aan de “ Marche Nationale”. Een soort nationale wandel dag, maar dan van onze Franstalige vrienden. Het Provinciaal comité van Luik organiseert er een wandeling vanuit Aubel. We kunnen kiezen uit de afstanden van 4-6-12-21 of 30 km.
Iets over Aubel:
Aubel is een gemeente gelegen in het land van Herve in de provincie Luik. De gemeente telt ruim 4000 inwoners. Binnen de gemeentegrenzen liggen naast Aubel ook de dorpjes Sint-Jans rade (Saint-Jean-Sart) en Kluis (La Clouse).
Het overgrote deel van de bevolking van Aubel is tegenwoordig Franstalig, maar dat was vroeger anders. Voor de Franse tijd hoorde Aubel namelijk bij het graafschap Dalhem en dus onrechtstreeks bij het hertogdom Brabant; de bevolking sprak een Platdiets (Limburgs-Ripuarisch) dialect.. Vooral de markt van Aubel was in deze tijd zeer bekend. Van heinde en verre kwamen de boeren naar Aubel om hun producten te verkopen. Zelfs vanuit de omgeving Sittard (op ongeveer 35 km) bezochten de boeren de markt van Aubel. Bij de eerste talentelling in 1846, zestien jaar na het ontstaan van België, sprak 57% van de bevolking Nederlands en 43% Frans. In 1930 was dit al volledig omgeslagen in 91% Frans en 9% Nederlands. De gemeente kwam daarom bij de vastlegging van de taalgrens in 1962 in het Franse taalgebied terecht. Enkele oudere inwoners van Aubel spreken nog steeds het oorspronkelijke dialect.

Aubel is bekend om zijn streekproducten: kaas, stroop, cider en bier. Deze worden verhandeld op de markten op dinsdag- en zondagochtend. In het centrum van Aubel staan nog vele authentieke panden en het kerkhof herbergt een groot aantal grafstenen uit de 16e eeuw. Daarnaast herbergt Aubel de Abdij van Godsdal, gelegen in het dal van de Berwijn (Berwinne), waarvan de oudste gedeeltes dateren van 1216. Het is de enige abdij van België die de Franse Revolutie doorstaan heeft. Vermeldenswaard zijn de romeinse grondvesten van het complex, de diverse bouwwerken uit de 17e en 18e eeuw en de abdijtuin in Engelse landschapsparkstijl.

Abdij van Godsdal zegt u waarschijnlijk niets. De cisterciënzer abdij van Val-Dieu met zijn heerlijke bieren en kazen is bij ons beter gekend.
De Berwinne ontspringt in Aubel tegenover de Amerikaanse begraafplaats” Henri Chapelle” en mondt 32 km verder uit in de Maas te Moelingen.
                                                                    
Abdijkerk Val-Dieu.
Wat het parcours betreft. De 6,4 km heeft 1 controlepost na 2,7 km en is gemakkelijk begaanbaar. Ook voor rolstoelen. We wandelen via een aantal veldkapelletjes.
 De 12,6 km heeft 2 rustposten. Eentje in Saint- Jean- Sart (4,2 km) en de abdij van Val- Dieu ( 7,5 km). Ook hier, al dan niet verharde veldwegen, afwisselend met bos, door de vallei van de Berwinne.
 De 21,5 km maakt na de controle in Val Dieu nog een extra lus van 9 km. Door de vallei van de Berwinne, Bois de Mauhin en Bois de Mortroux.
In Aubel kunnen we nog de stroopfabriek bezoeken en voor de liefhebbers is er nog de zondagsmarkt. Alle ingrediënten om er een fijne dag van te maken.

Vertrek: Parking Demervallei om 08.00 uur. Terug omstreeks 17.15 uur. Inschrijven doe je door 7 euro te storten op onze rekening BE10 1460 5347 2704 met vermelding Aubel. Het bedrag moet voor 14 juni op onze rekening staan

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn