Wsc - Langdorp vzw

4006

Zaterdag 15 september 2012

Busuitstap De Panne

Struinen door de duinen en pootje baden in de Noordzee.
duinen-de panneNa enkele jaren bezoeken aan de Noordzee in Nederland en de oostkust gaat onze aandacht dit jaar weer naar de westkust.
De westkust, vooral het gedeelte tussen Nieuwpoort en De Panne, heeft de wandelaar nog heel wat te bieden. De duinen strekken zich tot enkele kilometers in het buitenland uit en vormen een palet van zandstroken, bosjes en duinvalleien.
Er is ook een flinke inspanning gedaan om de gebieden meer toegankelijk te maken en vooral de wandelpaden zijn veel beter aangeduid door een knooppuntennetwerk. Daarnaast bestaan ook nog de plaatselijke wandelingen met paaltjes met gekleurde koppen die soms wat variatie mogelijk maken.. Ook de paardenpaden ( en ezels mogen daar ook komen ) lopen door sommige duinen waar niets voor de wandelaar voorzien is. Ook met de Gr kan je allerlei combinaties maken.

Keuze uit ca 12 en 22 km.
 
De 12 km heeft een rust na ca 8 km. En eventueel een tweede rust in het tweede gedeelte. Voor de stappers van de 22 km voorzien we twee rusten. – aan de grens -  picon ? ) en in Bray-Dunes.
Met de 22 km vertrekken we best onmiddellijk. Na een plaspauze maken onze eerste rust  na  ca  5 km aan de grens waar we een drietal cafés vinden.

 12  km:
We gaan vertrekken in het Natuur educatiecentrum De Nachtegaal in De Panne. Daar is een verbruikerszaal met ruim honderd zitplaatsen en nog een vrij groot terras, ideale vertrekplaats voor onze wandeltocht.
We trekken naar knooppunt nr 14 en duiken al direct het Calmeynbos in. Bij het uitkomen van het bos maken we kennis met een eerste reeks duinen en aan 15 kunnen we een vrij hoge duin beklimmen om van daar een overzicht over het hele gebied te krijgen. Aan 5 gaat de 12 km rechtdoor naar het strand. We lopen langs 1 en 2 na ca 3 km duikt de zee voor ons op.
Langs het strand  gaat het nu naar De Panne ( ca 2 km ), waar je wel voldoende vrije tijd zal gegund worden om een heerlijk terrasje te doen ( dikwijls met Franse garçons) en eventueel wat te shoppen.
We trekken verder langs de zee via 16, 17, 24 tot 25 ( ca 5 km) waar we bij het begin van Sint-Idesbald het strand verlaten.
Er resten nu nog ongeveer 4 km door de duinen, kronkelende paadjes, soms dicht bij de huizen, dan weer puur natuur.
We steken de grote baan over en verdwijnen weer in de duinen; Er zijn nog weinig hoogteverschillen, maar er zitten nog wel een paar zanderige stukken tussen. We komen nog langs 22, 19 en bij 18 zijn we weer in de Nachtegaal.

De 22 km  trekt aan knooppunt 5  verder naar de Opaalkust.
Van 3 loopt het parallel met de grens langs de camping “ Le Perroquet” ( waarvan je weinig of niks ziet ) tot aan het strand.
Aan de grens maken we dan een eerste rust. Vervolgens lopen we langs een  buiten gebruik zijnde spoorlijn om dan na de camping  vervolgens door de Dune du Perroquet en de Dune de Calvaire te lopen langs een paar overgebleven bunkers van de 2de wereldoorlog. De kerk van Bray-Dunes en een reuzengroot kruis zijn onze oriëntatiepunten.
Na Bray-Dunes moeten we weer even de knooppunten verlaten, maar in de  Dune Marchand vinden we ze weer terug. We doorkruisen nu een ander prachtig natuurgebied  tot we in Zuydcote de zee bereiken.
Hier kan je kiezen voor het strand of avontuurlijk duin op en af ploegen.
In Bray – Dunes maken we dan een tweede rust.

In het laatste gedeelte  kan je nog wat in de duinen  blijven met de GR of resoluut langs de zee gaan lopen. ( ca 4 km ) Hopelijk is het laagtij.
Let onderweg ook op een paar slufters: openingen in de duinen waardoor de zee bij stormtij het land kan instromen en zo nieuwe interessante biotopen voor zoutminnende planten vormen.  

Voor onze veteranen wie het wandelen al wat moeilijker afgaat  zijn er ook wel wat mogelijkheden:
 a) Je wandelt mee tot in De Panne ( ca 5 km ) en brengt daar de dag door. Je kan met de tram terug naar De Nachtegaal ( Halte: De Panne  - kerk – een 500 m naar links – de tramsporen volgen en links afslaan naar de Nachtegaal
b) Nog simpeler: je neemt de tram naar om het even waar – je kan alle kustplaatsen aandoen – en je zorgt dat je tegen het vertrekuur weer in de Nachtegaal bent.
c)Van 18 naar 23 – 24   ( 2,2 km ) Strand. Verharde weg. Terug via dezelfde nummers

Het parcoursteam.

 

Vertrek: Parking Demervallei om 7.30 uur. Terug omstreeks 20.00 uur.
Inschrijven doe je door 7 Euro te storten op onze rekening BE10 1460 5347 2704 met vermelding De Panne.
Het bedrag moet ten laatste op 7 september op onze rekening staan.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn