Recepten
Tijdens de wandelingen in groep wordt er regelmatig over allerlei gerechtjes of speciale drankjes gesproken. De recepten worden dan wel mondeling doorgegeven. Thuis gekomen zijn we dat dan meestal weer vergeten.
Enkele recepten zoals Corrie ze maakt.
Vlier siroop.
Ontdoe de rijpe trossen vlierbessen van de onrijpe en beschimmelde bessen.
Verwijder de steeltjes van de rijpe bessen.
De bessen even laten koken om sap beter te lossen.
Pers de bessen.
Kook het sap met de suiker gedurende ca. 10 minuten.
Gebruik per liter sap 250 gr witte suiker en 250 gr donkere candijsuiker.
Warm in fles doen en dadelijk afsluiten.
Goed middel tegen verkoudheden: 1 soeplepel puur opdrinken of
half warm water en half siroop.
Nog van de vlierstruik:
Vlierbessenstroop of Holunderstroop
Ingrediënten:
25 à 30 vlierbloesems met zo weinig mogelijk steeltjes.
1 zakje citroenzuur (10 gram)
1 L water
850 gr kristalsuiker
2 onbespoten citroenen
Een halve onbespoten appelsien
Bereiding:
Spoel de bloesem en lichtjes droog schudden.
In pot of kom doen.
Citroenzuur, in stukjes gesneden citroen en appelsien toevoegen.
Alles overgieten met water tot de volledige massa onder water staat.
24 uur laten trekken, af en toe eens omroeren.
Naderhand zeven en het vocht koken met de toegevoegde suiker.
Warm in fles doen en onmiddellijk sluiten.
Als dorstlesser of Holunder:
Serveer siroop met gekoeld plat of bruiswater.
Ook lekker bij een glaasje Cava of ander mousserende wijn..
Voor de hongerigen : Kaisersschmarren
Ingrediënten voor 3 personen
3 eieren
1,5 dl melk
150 gr bloem
100 gr rozijnen (facultatief)
1 zakje vanillesuiker
Voor de afwerking: Bloemsuiker.
Bereiding:
Klop de eieren met de melk los.
Rozijnen met wat water 30 seconden in de microgolf laten weken.
Meng ze door het mengsel, bloem en suiker toevoegen.
Bakken in een antikleef pan op een laag vuur.
Bak alles in de pan zoals een dikke pannenkoek.
Tijdens het bakken in 4 stukken verdelen en omdraaien.
Verdeel verder in kleine stukken.
Bij het opdienen overstrooien met bloemsuiker. Kan opgediend worden met appelmoes of eender welke confituur.
Smakelijk.