Blijf gezond - Wandel mee

Het ontstaan

Beste wandelvrienden.
Regelmatig wordt mij de vraag gesteld, wanneer is onze Wandelclub ontstaan? Waarom is de Pinguin gekozen als "Mascotte", enz. Om op deze vragen een correct antwoord te geven ben ik in onze archieven gaan neuzen, dankzij de gevonden gegevens en mijn herinneringen ben ik tot het volgend resultaat gekomen, en heb het als titel meegegeven:
DE WANDELCLUB VAN LANGDORP STELT ZICH VOOR.
Hoe groot of hoe klein onze deelgemeente ook mogen wezen, het feit is dat enkele Langdorpenaars elkaar leren kennen hebben aan de inschrijvingstafel van de eerste wandeltocht "Loven boven" vele jaren geleden.


Door het groeien van deze vriendschap en het regelmatig wandelen, hebben ze het plan opgevat om een wandelclub op te richten. In 1975 is de Wandelsport club van Langdorp ontstaan. Waarom Wandel Sportclub-Langdorp? Op het ogenblik van de oprichting was de fusie met Aarschot nog niet tot stand gekomen, en was Langdorp nog onafhankelijk. Als mascotte werd de"Pinguin"gekozen. Het is een dier dat zowel te water als op het land zijn mannetje weet te staan, het legt jaarlijks vele kilometers af in alle weersomstandigheden.
In die tijd, we schrijven 1975, toen er in Langdorp gesproken werd over het wandelen, was er hier en daar wel iets te bespeuren op het gebied van "Sport voor allen". Alle sporttakken en culturen kwam men tegen, maar "wandelen" scheen een vreemd woord te zijn. Wandelen scheen toen nog geen massa-aktiviteit, voor iedere burger, van de jongste onder de jongeren, tot de oudste onder de oudere, te zijn.
Het waren enkele mensen die het nut van het wandelen hadden leren kennen en genieten, die de koppen bij elkaar staken, afspraken maakten en besloten samen in groep te wandelen. Dat er meer van deze soort mensen rondliepen bewijst de zo talrijke deelname aan de gewone wandelingen.
Een bestuur werd verkozen, een programma opgesteld, de aktiviteiten werden verdubbeld om de groep tot een handelbaar geheel te houden, gezien bij de aanvang steeds in groep en onder leiding werd gewandeld.
Op 19 maart 1977 sluit W.S.C. Langdorp zich aan bij de Nationale Wandelfederatie.
Door deze aansluiting werd niet alleen de eigen streek verkend en bewandeld, maar gans het land werd doorkruist om van de pracht van onze natuur te gaan genieten, vitaminen op te doen voor de volgende werkdagen en om onverbreekbare banden te smeden.
Naast haar wandelaktiviteiten was de club nog aktief op het gebied van geleide natuurtochten, steeds onder de leiding van een gekend natuurgids.
Dat de wandelclub een stijgend succes kende, kan men vaststellen aan volgend tabelletje, tijdens de eerste jaren van ons bestaan:
Aantal wandelaars in 1976: 299 (4O)---1977: 197 (88)--- 1978: 1671 (116)---1979: 2212 (197)---1980:3031 (224).
Tussen ( ) het aantal leden.
Tot op heden hebben veel van onze wandelvrienden elkaar leren kennen en hopen er nog meer te mogen ontmoeten. Vele mensen willen graag wandelen maar hebben een beetje angst, zij denken aan kompetitie, aan de grote afstanden, de snelheid. Dat is volledig fout, men wandelt zoals men het graag zelf wil, men kan steeds kiezen tussen verschillende afstanden.
En tot op de dag van vandaag is mijn leuze nog steeds : "BLIJF GEZOND-WANDEL MEE"
Gerard

Onze Club

Geschiedenis

De geschiedenis van onze Wandel Sportclub Langdorp. In het begin van de jaren 70 leerden enkele Langdorpenaren elkaar kennen aan de...

Lidgeld 2024

Lidgeld 2024 Op 1 oktober 2023 is een nieuw werkjaar begonnen, en dit betekent ook: vernieuwing van het lidmaatschap. De lidkaarten en ook de...

Bestuur

Samenstelling van het bestuur: Voorzitter: Fons Leys –Strooiselhoeve 21, 3130 Begijnendijk 016/ 69 86 51 – 0473 / 97 24 34 – fons.leys@telenet.be...

Volgende activiteiten

zondag, 23 juni 2024
Busreis
Busreis Hamme
vrijdag, 28 juni 2024
Clubwandelingen
Sint-Pieters-Rode
zondag, 14 juli 2024
Clubwandeling, Stertocht
Zomertocht – 50 km van het Hageland
zondag, 21 juli 2024
Stertocht
Stertocht: Keerbergen